Nopea toimitus
Asiantunteva apu palveluksessasi
Yli 40 vuoden kokemuksella
Arvo-Helat OyArvo-Helat Oy

Kaikki valikoimamme saranat löytyvät täältä.

Miten valita oikeanlaiset saranat

– kattava sarananvalintaopas

Kaipaavatko kaapinovet uusia saranoita? Mistä tietää, millaiset saranat ovat oikeanlaiset monien vaihtoehtojen joukosta? Saranoiden hankinnassa on tiettyjä tärkeitä seikkoja, jotka tulee ottaa huomioon oikeaa mallia valitessa. Näin saranan valinta sujuu kohdilleen ja mukaan muistetaan valita myös sopiva aluslevy.

1. Saranan sijainti

Ensimmäiseksi on tarkistettava kaapinovien sijainti suhteessa kaapin sivuihin, sillä tämä vaikuttaa saranan mekanismiin. Sijainnin perusteella on valittavana yleisimmin kolme vaihtoehtoa: päätysarana, välisivusarana ja sisäovisarana.

1. Päätysarana: Sijaitseeko kaapin etuovi lähes tai täysin kokonaan sivun päällä, jolloin se peittää kaapin sivut edestäpäin katsottuna? Silloin kaappiin tulee päätysarana. (Kuva 1)

2. Välisivusarana: Jos kaapin ovi on noin puoliksi kaapin sivun päällä, kaappiin tulee välisivusarana. (Kuva 2)

3. Sisäovisarana: Uppoaako ovi sivujen väliin ja kaapin sivureunat jäävät näkyviin? Tällöin valitaan sisäovisarana. (Kuva 3)

päätysarana välisivusarana sisäovisarana erot

Huom! Mikäli etsimäsi sarana ei ole mikään näistä, katso erikoissaranat tämän artikkelin lopusta.

2. Tarkista ovesta saranan mitat

Mittaa ovesta saranakupin upotushalkaisija (kuva 4). Tämä on siis ovessa se kohta, johon sarana upotetaan. Keittiönkaapeissa tämä on tavallisesti 35 millimetriä, jolloin tarvittava saranakoko löytyy kalustesaranoiden joukosta. Jos taas halkaisija onkin 26 millimetriä, sarana valitaan minisaranoiden joukosta. Jos valmiita saranakupin upotuksia ei ole, yksi vaihtoehto on monikäyttöinen Mignon-erikoissarana.

Huom: jos kyseessä on kalustesarana, tarkista vielä kiinnitysreikien väli (kuva 4): onko se 48 mm vai 45 mm. Meidän valikoimassamme suurin osa kalustesaranoista on 48 mm reikävälillä, poikkeuksena poraus-B-pääätysarana, joka on 45 mm reikävälillä.

sarana mitat sarananvalinta
Kuva 4.

3. Saranan kiinnitysruuvit

Saranakuppi voidaan kiinnittää oveen puuruuveilla, euroruuveilla tai erilaisilla pikakiinnityssysteemeillä. Meillä varastossa on oven puuruuvikiinnitys (3,5 mm uppokantaruuvit).

4. Aluslevyn valinta

Lopuksi valitaan vielä saranaan sopiva aluslevy. Aluslevyjä on myytävänä eri korkeuksilla. Sopiva korkeus selvitetään taulukosta, joka löytyy kunkin kyseessä olevan saranan tuotesivulta. Korkeuden laskemista varten tarvitaan kaksi mittaa; saranakupin upotuksen ja oven reunan välinen etäisyys sekä sivun peitto eli se mitta, jonka ovi peittää kaapin sivulevystä (kuva 5).

sarana mitat sarananvalinta
Kuva 5.

Esimerkki: päätysaranan upotuksen etäisyys on 4 mm ja sivun peitto on 16 mm. Tällöin katsotaan taulukosta upotusetäisyyttä vastaavaa saraketta (4), josta etsitään sivun peittoa vastaava arvo (16). Kun se on löytynyt, rivin vasemmasta reunasta nähdään sopiva aluslevyn korkeus (6). Sopiva aluslevyn korkeus on tällöin 6 mm.

Meillä aluslevyjä on sekä euroruuvikiinnitteisinä että puuruuvikiinnitteisinä; euroruuvikiinnitteinen aluslevy tarvitsee Ø 5 mm reiät kaapin seinään, kun taas puuruuvikiinnitteinen sopii Ø 3 mm reikiin tai välttämättä valmiita reikiä ei tarvita lainkaan.

Jos haluat apua oikean saranan valinnassa, voit ottaa meihin myös suoraan yhteyttä!

Kalustesaranat, joita ei mainittu jutussa:

  • Päätysarana, 165 astetta. Tätä käytetään silloin, kun halutaan kaapin ovi kokonaan auki ja pois tieltä, sillä tämä aukeaa isompaan kulmaan kuin tavallinen sarana.
  • Erkkerisarana, jota käytetään silloin, kun ovi on 120 asteen kulmassa kaapin sivuihin, eli ovet ovat hieman ulkonevat.
  • Kulmakaapinsaranan paikka on useimmiten L-mallisen keittiön yläkaapin kulmassa.
  • Sisäkulmakaapin sarana puolestaan on yleensä L-mallisen keittiön alakaapiston kulmassa ovien välisaranana.
  • Peitelevysaranaa käytetään, kun kaapin seinä ja kaapinovi ovat samansuuntaiset. Jos saranalle sijaitseva tila on pieni, tulee lyhyt peitelevysarana.

Erikoissaranat:

  • Mignon saranat: kun ovessa ei ole saranaupotuksia, tämän voi asentaa suoraan ruuveilla pintaan kiinni. Sarana on monikäyttöinen, sillä sen voi asentaa molemmin päin.

Ekstrat:

Montako kalustesaranaa tarvitsen oveen? Katso täältä.

Miten säädän kalustesaranasta oven paikkaa? Katso tästä.

Copyright © 2021 Arvo-Helat Oy Tietosuojaseloste